Řebříček – zázračná bylinka (nejen) pro každou ženu

1. říjen 2021

Ve starých spisech najdeme o bylince zvané řebříček třeba takovouto poznámku – ženy by se uchránili před mnohými těžkostmi, kdyby občas sáhly po řebříčku.

Řebříček nese latinský název Achillea – právě po tomto bájném řeckém hrdinovi byla tato rostlinka pojmenována.

Achilleus podle pověstí ošetřoval pomocí řebříčku krvavé rány utržené v Trojské válce. No a české jméno vzniklo podle tvaru lístků – připomínají takový zvláštní žebřík – jen s jedním středovým ráhnem.

Řebříček roste na mezích, loukách nebo u cest. Nejen že pomáhá při zánětech a křečích, ale také bezvadně čistí krev. Každé mladé nebo starší ženě prospěje vypít občas šálek čaje z řebříčku. Mladým upraví nepravidelné měsíčky, starším pomůže v přechodu.

Řebříčkové koupele pomohou při zánětech vaječníků, bolest často odstraní už první sedací koupel. Sedací koupele doporučují lidoví léčitelé i nádorech dělohy, myomech. Dopřát si je máme tak dlouho, dokud lékařská kontrola nezjistí negativní výsledek.

Tak už si pojďme tu sedací koupel připravit. Jak na to? 100 gramů natě dáme na noc do studené vody, následující den zahřejeme k varu a přilejeme do koupele.

Spustit audio

Související