Rebarbora je chutná a zdravá. Ne ale pro ty, kteří mají nemocné ledviny
Rebarbora je zelenina trpké, kyselé chuti. Po tepelné úpravě se ale tato chuť změní na jablečno-citronovou. Udělat z ní můžete chutný džem či koláč. Navíc prospívá zdraví.
Rebarbora obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek: třísloviny, antioxidanty, silice, bílkoviny, sacharidy, samozřejmě vlákninu, také železo, fosfor, draslík nebo zinek, dále omega 3 a omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, i D, betakaroten i kyselinu listovou.
V lidovém léčitelství se používá kořen, ne řapíky, a to ve formě prášku. Ten umí třeba zastavit průjem – pozor ale, pouze v menších dávkách.
Naopak při zácpě můžete užít půl mocca lžičky prášku, účinek se dostaví asi za 8 hodin.
Kontroverzní látkou, kterou rebarbora obsahuje, je kyselina šťavelová. Kvůli ní by si rebarboru měli odpustit ti, kteří trpí revmatismem, dnou nebo ledvinovými kameny.
Rebarboru by také rozhodně neměli konzumovat lidé, kteří mají problémy s ledvinami, močovým měchýřem a ti, co mají problémy se žaludečními kyselinami.
Související
-
Vyhazovat česnekové výhonky s květy je škoda. Je to vynikající a zdravá lahůdka
Když začíná kvést česnek, většina pěstitelů má plné ruce s vyštipováním, aby úplně nevykvetl. Vyštípané květenství by ale byla škoda vyhazovat.
-
Jak na kvásek? Rozhovor s odbornicí na zdravé vaření
Hostem ve studiu byla odbornice na zdravé vaření Veronika Hájková. Bavili jsme se s ní o tom, jaký je rozdíl mezi kváskem a droždím a proč je kvásek zdravější?
-
Mochyni peruánskou můžete pěstovat i doma. Její plody jsou nejen chutné, ale i zdravé
Plod mochyně peruánské zřejmě znáte. Méně už se ví, že se dá tato rostlina pěstovat i u doma, na zahrádce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.