Rebarbora je chutná a zdravá. Ne ale pro ty, kteří mají nemocné ledviny

29. červenec 2020

Rebarbora je zelenina trpké, kyselé chuti. Po tepelné úpravě se ale tato chuť změní na jablečno-citronovou. Udělat z ní můžete chutný džem či koláč. Navíc prospívá zdraví.

Rebarbora obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek: třísloviny, antioxidanty, silice, bílkoviny, sacharidy, samozřejmě vlákninu, také železo, fosfor, draslík nebo zinek, dále omega 3 a omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, i D, betakaroten i kyselinu listovou.

V lidovém léčitelství se používá kořen, ne řapíky, a to ve formě prášku. Ten umí třeba zastavit průjem – pozor ale, pouze v menších dávkách.

Naopak při zácpě můžete užít půl mocca lžičky prášku, účinek se dostaví asi za 8 hodin.

Kontroverzní látkou, kterou rebarbora obsahuje, je kyselina šťavelová. Kvůli ní by si rebarboru měli odpustit ti, kteří trpí revmatismem, dnou nebo ledvinovými kameny.

Rebarboru by také rozhodně neměli konzumovat lidé, kteří mají problémy s ledvinami, močovým měchýřem a ti, co mají problémy se žaludečními kyselinami. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.