Vyhazovat česnekové výhonky s květy je škoda. Je to vynikající a zdravá lahůdka

10. červenec 2020

Když začíná kvést česnek, většina pěstitelů má plné ruce s vyštipováním, aby úplně nevykvetl. Vyštípané květenství by ale byla škoda vyhazovat.

Květenství tvoří malá pacibulka a zelený výhonek. Obojí můžete zpracovat v kuchyni, podobně jako třeba mladé fazolky.

Křehké výhonky mají jemnou, lehce česnekovou, nasládlou chuť. Výhonky nakrájejte na asi pěticentimetrové kousky, propláchněte a povařte dvě minutky, to stačí, aby neztratily svou chuť. Pak je můžete zamrazit anebo naložit jako okurky.

Jestli máte rádi jídla z čínské kuchyně, tak tam se povařené výhonky hodí náramně. Nahradí třeba bambusové výhonky. Výborné jsou česnekové výhonky opečené se slaninou nebo jako příloha k masu, popř. do salátů.

Pacibulky zpracujte do pasty. Rozemelte je nebo rozmixujte, osolte, přidejte lžíci oleje, napěchujte do skleniček a uchovejte v lednici.

Pastou můžete ochutit polévku, bramboráky nebo jí potírat maso při grilování.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Zápisník pana Cuketky
Spustit audio

Související