Česnek – prevence před infarktem, lék na akné i zabiják vnitřních parazitů

28. listopad 2018

Česnek obsahuje vitaminy A, B a C, vápník, selen, jód a další látky, kterým posiluje organizmus. Podporuje hojení ran, dokonce snižuje krevní tlak, čistí cévy a v neposlední řadě ničí parazity ve střevech.

O tzv. vnitřních parazitech se v poslední době dost mluví. Zatímco veterináři s vnitřními parazity počítají, a také proti nim umí bojovat, klasická medicína parazity víceméně přehlíží, přestože mohou být i u člověka příčinou mnoha nespecifikovaných potíží.

Přitom můžeme údajně s těmito parazity žít i dlouhá léta. No, je to kontroverzní téma. A proto si dnes dáme česnek.

Česnek dobře detoxikuje, protože stimuluje činnost jater. Dokonce krev pročistí natolik, že se stává nepříjemnou pro hmyz, jako jsou blechy nebo komáři.

V našich končinách je česnek samozřejmě nejen oblíbeným kulinářským doplňkem, ale také nedílnou částí lidového léčitelství. Dokáže si poradit s bakteriemi, ale také s viry nebo plísněmi, a má i protizánětlivé účinky.

cibule a česnek

Připravte si česnekovo-cibulový nápoj proti vysokému tlaku a k pročištění trávicího ústrojí. Jak na to? Vezměte 5 stroužků česneku, 2 cibule, 3 deci vody a 4 lžíce medu. Česnek i cibuli oloupejte, rozkrájejte a nechte povařit čtvrt hodiny ve vodě. Vývar přeceďte a přidejte med. Užívejte dvakrát denně polévkovou lžíci.

A nakonec pro vás máme svůj kulinářský tip: zkuste stroužkem česneku vymazat mísu, ve které servírujete salát. Uvidíte, jak si pochutnáte!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.