Přípravné třídy na základních školách uvolní místa ve školkách a pomohou předškolákům s odkladem

13. červen 2024 08:25

V Teplicích rozšíří počet přípravných tříd na základních školách. Uvolní tak kapacitu školek a nabídnou přípravu na školní docházku dětem, které mají odklad. Přípravné třídy mají i další města a obce v Ústeckém kraji – ba Teplicku třeba Bílina, Krupka, Duchcov, Hrob, Hostomice nebo Novosedlice.

Ředitelka teplické školy Maxe Švabinského, Edita Jurečková, otevírá dveře u třídy v přízemí budovy.

„Zatím tu třídu využívají třeťáci, ale bude přizpůsobená té přípravce. Lavice půjdou dolu, dozadu koberec, klavír tu bude, intraktiv tu mají k dispozici. Určitě to tady bude hravou formou – je to poslední třída mateřské školy. Paní učitelka si to ještě té přípravce přizpůsobí – přijali jsme ji nově, přišla k nám z posledního ročníku mateřské školy, což je úžasné, protože má představu, co je pro ty předškoláky důležité,“ popisuje.

Teplická ZŠ Maxe Švabinského nově otevře přípravnou třídu

„Jedním z hlavních důvodů pro otevření této třídy bylo, že jsme chtěli uvolnit místo ve školkách. Bylo to ale i na žádost pedagogické poradny, protože u některých dětí byla možná až škoda, že zůstaly ve školách. Třeba ještě nebyly úplně vyspělé na to, aby šly do první třídy a ten mezistupeň byl ně pro důležitý,“ vysvětluje náměstkyně primátora Teplic Monika Peterková z ODS.

V přípravných třídách se děti na školu lépe adaptují

Podle vedoucí odboru školství Martiny Houdkové si děti navyknou na školní režim, i když přípravné třídy se řídí rámcovým vzdělávacím programem pro předškoláky. „Setkávají se s tím prostředím, takže pokud by pak chtěly ve škole zůstat a jít v ní do první třídy, tak už jsou víc adaptované,“ konstatuje.

V Teplicích má s přípravnými třídami zkušenost zatím jen škola v Proseticích. Teď přibyde tato v sousedství fotbalových Stínadel a Maršovská ve čtvrti Trnovany.

Třeba v Bílině fungují dvě přípravné třídy ve škole Za Chlumem. Otevřou je i v září. Podle ředitelky Barbory Schneidrové pro děti s odkladem, taky pro pětileté, které nikdy nechodily do školky a ve škole mají sourozence. Zájem mají i rodiny cizinců, třeba z Mongolska.

Spustit audio

Související