Školy mohou pro své nadané středoškoláky dostat peníze od Ústeckého kraje. 30 000 korun na jednoho

12. červen 2024 10:42

Střední školy v Ústeckém kraji mohou dostat podporu pro nadané studenty. Kraj pro ně na druhé pololetí letošního školního roku vypsal motivační program, na který vyčlenil celkem tři miliony korun.

Gymnázium Teplice rozdělí mezi své studenty 450 000 korun. Třeba studentka třetího ročníku Eva Šmelhausová peníze využila na jazykový kurz v Anglii. Patří mezi 15 žáků školy, kteří se zapojili do krajského motivačního programu podpory nadaných studentů.

Do motivačního programu pro nadané se zapojilo také teplické gymnázium

„Dostala jsem nějaké peníze na vzdělávací kurz, ty už jsem využila na zájezd do Anglie se školou, dále pak šly asi na nějaké knížky nebo studijní materiály pro školu z oblasti biologie. To je můj koníček – chtěla bych ji i dál studovat. Momentálně jsem na stáži přes Otevřenou vědu na botanickém ústavu,“ popisuje Eva Šmelhausová.

Ve škole se bude Eva podílet třeba na vzniku biokoutku. „Předpokládáme, že ona bude vybírat ty preparáty, které tam budou připravené pro ostatní studenty, takže bude garantem pro biologii, aby nám nabídla takové materiály, které budou rozvíjet jak její nadání, tak i nadání dalších biologů,“ vysvětluje výchovná poradkyně gymnázia Iva Reichová.

O další podpoře nadaných žáků rozhodne kraj o prázdninách

Podmínkou pro zařazení do nového programu je doporučení pedagogicko-psychologické poradny.

„Je problém získat peníze pro nadané žáky. Jsme rádi aspoň za těch 30 000 na jednoho studenta, které teď máme. Komplikací je pro nás trochu to, že ty peníze musíme proinvestovat do konce srpna,“ dodává Reichová.

Do krajského programu pro nadané žáky se podle Marka Doležala z krajského odboru školství zapojilo 12 středních škol, jejichž zřizovatelem je Ústecký kraj. V srpnu by krajští radní měli rozhodovat o vyhlášení programu pro nový školní rok.

Spustit audio