Pověst z Úštěcka: Hrádek, který obsadily opice

17. květen 2020

Helfenburk u Úštěka je dodnes úchvatné místo, i když jde o zříceninu. A podle pověsti ho kdysi obsadily opice.

Kde se vzaly? Podle Bohuslav Balbína, utekly cizinci, který cestoval po světě a zastavil se na Úštěcku. Balbín byl jezuita a český vlastenec a historik, který v té době (záznam o opicích má být z roku 1679), žil údajně v blízkých Liběšicích.
Jak tedy napsal, opice se měly na hrádku, který byl v té době už pustý, rozmnožit a obtěžovaly své okolí. Asi tak, jak to známe z míst, kde běžně žijí. Obklopili vždy člověka, na kterého narazily, a co je zaujalo, to mu sebraly.

Navíc měly hlad, a tak pochopitelně hledaly v okolí hrádku potravu. Místní opice neznali, a tak se jich báli. Někteří je považovali za zplozence pekla a tak by takové „přepadení“ bylo pro lidi tehdy velkým šokem.

Helfenburk u Úštěka - věž

Sedláci z vesnic i obyvatelé Úštěka se nakonec dali dohromady a na opice se na hrádek vypravili. No, vyhnat se je nepovedlo. Opice jim utekly mezi stromy, protože Helfenburk stojí na pískovcovém hřebeni uprostřed lesa. A obtěžování lidí opičí tlupou pokračovalo. Nakonec musel zásahnout až císař. Poslal na opice vojáky a ti je pozabíjeli. V té době se začalo hrádku místo Helfenburk říkat Affenburk (Opičí hrad).

Kdo ví, jestli se něco takového skutečně stalo nebo se nejprve začal komolit název a lidská fantazie k němu přidala pověst, kterou Balbín zaznamenal, když Helfenburk navštívil. Hrádek je místem, které dodnes probouzí svou tajemnou atmosférou fantazii.

Hrad Helfenburk u Úštěka

Třeba opravdu přijel kdysi do Úštěka nějaký cizinec s opicí, kterou místní chalupníci nikdy neviděli, a tak z ní měli strach a ten z jednoho zvířete dokáže vykouzlit celou tlupu. Protože i kdyby někomu nějaká opice utekla (nebo i dvě, tři), tak by se určitě rozmnožily natolik, aby vytvořily velkou tlupu. Během léta by to nestihly a zimy byly tehdy velmi kruté a opice by zemřely nejen chladem, ale i hlady.

Co bylo, to bylo, jak se říká. A je to minulost. Ale Helfenburk stojí na svém místě dál. A na tak zajímavém a záhadném se přece mohlo stát cokoliv...

autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související