Pověst druhá z Blanska: Kdo se bojí, nesmí chtít zlato

17. leden 2021

Tři panny prý čekají v podzemí bývalého hradu Blansko u Povrlů (kdysi se mu také říkalo Blankestein). Objevit je ale může jen ten, kdo by následoval trpaslíka k jejich úkrytu. 

Pidimužík si totiž vybírá jednou za sto let člověka, který by dívky vysvobodil. Podle pověsti čeká na vhodného odvážlivce u svádovského přívozu.

A tam také jednou oslovil muže, který šel z Neštěmic. Ten se trpaslíka sice lekl, ale neutekl.
„To je ten pravý, který má dost odvahy,“ řekl si mužíček. A že prý má jít muž za ním.
„Trpalíkům se nedá věřit. Řekni mi, co ode mne chceš, a teprve pak se rozhodnu, jestli s tebou někam půjdu,“ řekl mu chlapík.
„Uvidíš a pokud budeš mít dost odvahy, zbohatneš,“ zněla odpověď.

Muž tedy šel za trpaslíkem. Ten ho vedl dál a dál, až k Povrlům a dál na hrad Blansko. Kouzelným klíčem otevřel neviditelné dveře ve zdi hradu, kudy se dostali do podzemí. Objevil se před nimi velký klenutý sklep a v něm seděly tři krásné dívky. Každá měla před sebou pytel. Žádný nebyl zavázaný, a tak bylo vidět, že jsou plné zlata.

Zřícenina hradu Blansko

Dívky se na muže usmály a kývaly na něj, aby šel k ním. Pidimužík v té chvíli zmizel.
„To je past,“ lekl se muž. Padl na něj takový strach, že se otočil a běžel ven z hradu.
„Ty blázne,“ volaly za ním dívky. „Stačilo se dotknout jednoho z pytlů a byl by tvůj. A my bychom už nemusely poklad dál hlídat. Takto tu budeme čekat dalších sto let!“

Muž pak doběhl do Neštěmic a šel do krčmy posilnit se a vypovědět, co se mu přihodilo.  Pár odvážlivců mu nabídlo, že s ním vrátí na Blansko, vstup do podzemí ale nenašli. A sta let, aby se tam vrátili, se nikdo z nich nedožil.

Nikdo tedy neví, kdy je ten správný den, kdy by se daly panny v podzemí Blanska vysvobodit a získat zlato. Leda by potkal u svádovského přívozu trpaslíka…

Zřícenina hradu Blansko
autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související