Pověst z Litoměřicka: Proč se čert neobává o svůj poklad na Kalichu

27. prosinec 2020

Zlatý poklad ukrývá čert pod velkým čedičovým balvanem u zříceniny kdysi husitského hrádku Kalich na Litoměřicku. Schoval ho tam prý dávno a jednou za rok se tam zastaví a zlaťáky přepočítá.

Nenechá se při tom nikým rušit a je zcela v klidu. Protože je přesvědčen, že jeho poklad nikdo nezíská. Podle pověsti to totiž je sice možné, ale velmi těžké.

Poklad může dostat jen člověk, který čerta vyruší právě při počítání. A čert se před ním musí dát na útěk.

Kdysi se prý jednomu pocestnému podařilo dokonce čerta při počítání jeho zlaťáků načapat. Čert se ale na útěk nedal, jen se uchechtl:
„Možná jsi i dobrý člověk, tak tě neodnesu do pekla. Ale poklad ti nedám - nesplnil jsi hlavní podmínku, nevyběhl jsi od paty kopce až k balvanu jen s jedním nadechnutím.“ A počítal dál.

Hrad Kalich u Třebušína na Litoměřicku

Vyběhnout kopec tímto způsobem se nikomu nepovedlo. Čert proto v klidu jednou za rok dál počítá své peníze.

Je sice ještě jedna možnost, jak poklad získat - kdyby se ke kameni dostal člověk, který nemá žádný hřích. Muselo by se to stát na Květnou neděli (souvisí s Velikonocemi) ve chvíli, kdy v blízkém třebušickém kostele začne číst kněz pašije. Takový člověk pak může  pohnout kamenem a poklad si vyzvednout.

Jenže podle čerta není na světě člověka, který by nebyl bez hříchu. A proto pro svůj poklad jinou skrýš nehledá, přestože pověst o jeho pokladu není žádným tajemstvím. I když, i čert se může mýlit...

autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.