Posvícenské koláčky nekynuté
Ať ten zítřejší svatováclavský svátek pěkně uctíme!
Suroviny:
450 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
200 g másla nebo hery
1 sušené droždí
1 lžíce cukru
2 žloutky
100 ml mléka
citronová kůra
špetka soli
náplně – tvaroh s cukrem a žloutkem, povidla, maková náplň, ořechová náplň
50 g másla a 1 panáček rumu na potření, případně cukr moučka na posypání
Postup:
- Nejdřív si připravíme náplně. Do tvarohu, který bývá dost řídký, můžeme přidat lžičku vanilkového pudinkového prášku.
- Všechny suroviny zpracujeme do hladkého těsta, nenecháme kynout, ale hned rozválíme asi na půl cm.
- Z plátu těsta vykrájíme kolečka, naskládáme je na pečicí papír na plechu a dnem malé sklenky vytlačíme středový důlek. Dno sklenky vždy „omočíme“ v mouce, aby se nelepilo.
- Důlky naplníme náplněmi podle chuti a v troubě předehřáté na 180 stupňů upečeme, až okraje zrůžoví.
- Ještě teplé koláčky potřeme na okrajích rozpuštěným máslem s rumem, můžeme i celé poprášit cukrem moučkou.
Související
-
Koláčky z ricotty
Ricotta je mírně nasládlý italský sýr, vyráběný ze syrovátky. Má nízký obsah tuku, jen 5-13 procent.
-
Medové koláčky včelky Máji
Suroviny: 70 g másla nebo jiného tuku, 70 g medu, 2 žloutky, špetka mletého zázvoru, hřebíčku a skořice, 100 g polohrubé mouky, 100 g pšeničné celozrnné mouky, rybí...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka