Posvícenské koláčky nekynuté

Ať ten zítřejší svatováclavský svátek pěkně uctíme!  

Suroviny:

450 g polohrubé mouky

50 g hladké mouky

200 g másla nebo hery

1 sušené droždí

1 lžíce cukru

2 žloutky

100 ml mléka

citronová kůra

špetka soli

náplně – tvaroh s cukrem a žloutkem, povidla, maková náplň, ořechová náplň

50 g másla a 1 panáček rumu na potření, případně cukr moučka na posypání

Postup:

  1. Nejdřív si připravíme náplně. Do tvarohu, který bývá dost řídký, můžeme přidat lžičku vanilkového pudinkového prášku.
  2. Všechny suroviny zpracujeme do hladkého těsta, nenecháme kynout, ale hned rozválíme asi na půl cm.
  3. Z plátu těsta vykrájíme kolečka, naskládáme je na pečicí papír na plechu a dnem malé sklenky vytlačíme středový důlek. Dno sklenky vždy „omočíme“ v mouce, aby se nelepilo.
  4. Důlky naplníme náplněmi podle chuti a v troubě předehřáté na 180 stupňů upečeme, až okraje zrůžoví.
  5. Ještě teplé koláčky potřeme na okrajích rozpuštěným máslem s rumem, můžeme i celé poprášit cukrem moučkou.

Související

  • Koláčky z ricotty

    Ricotta je mírně nasládlý italský sýr, vyráběný ze syrovátky. Má nízký obsah tuku, jen 5-13 procent.

  • Medové koláčky včelky Máji

    Suroviny: 70 g másla nebo jiného tuku, 70 g medu, 2 žloutky, špetka mletého zázvoru, hřebíčku a skořice, 100 g polohrubé mouky, 100 g pšeničné celozrnné mouky, rybí...

  • Slané koláčky

    Voňavá vzpomínka na dovolenou…

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.