Koláčky z ricotty
Ricotta je mírně nasládlý italský sýr, vyráběný ze syrovátky. Má nízký obsah tuku, jen 5-13 procent.
Suroviny:
300 g hladké mouky
300 g ricotty
190 g másla
1 sušené droždí
100 g cukru
špetka soli
1 žloutek nebo vajíčko na potření
marmeláda
případně cukr moučka
Postup:
- Změklé máslo utřeme s ricottou a cukrem.
- Do mísy prosejeme mouku, smícháme s droždím a špetkou soli a zapracujeme ricottovou směs. Hladké těsto necháme hodinu kynout.
- Na pomoučeném vále pak těsto rozválíme na sílu malíčku a rozkrájíme na čtverečky. Do středu každého dáme lžičkou marmeládu a přehneme do trojúhelníku. Okraje dobře stiskneme.
- Naskládáme koláčky na plech vyložený pečicím papírem, ještě necháme čtvrthodiny odpočinout, pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem nebo žloutkem rozkvedlaným se lžičkou mléka a v předehřáté střední troubě upečeme.
- Upečené koláčky můžeme poprášit cukrem moučkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.