Pórek má v sobě spoustu prospěšných látek – draslík, vápník, fosfor, železo i vitaminy
Na pórku si pochutnávali už staří Egypťané, Řekové i Římané. Možná že přitom ani nevěděli, jak moc tím prospívají svému zdraví.
Z minerálních látek jsou v pórku hlavně draslík, hořčík, selen, fosfor, mangan a železo. A navíc vitamíny C, E a B6.
Při vaření obvykle využíváme stonek téhle rostliny, přitom listy obsahují až dvakrát víc zdraví prospěšných látek než ta běžně využívaná bílá část.
Pórek patří do rodiny s pažitkou, česnekem nebo cibulí. Je dobrý čistič těla, podporuje vylučování trávicích šťáv a činnost slinivky břišní.
Pórek také čistí krev a povzbuzuje činnost svalů, když jsou třeba zatíženy kyselinou močovou při nadměrné konzumaci masa. Má vliv na snižování krevního tlaku a může pomoci zabránit onemocnění srdce, jako je cévní mozková příhoda, nebo srdeční selhání.
Zelené listy pórku můžete přidat třeba do zeleninové polévky, do salátů, nebo je nakrájené zapéct spolu s bramborami.
A jak v obchodě poznáte ten nejlepší pórek? Jeho průměr by neměl mít víc než 4 centimetry. Skladujte ho v chladu a spotřebujte určitě do dvou týdnů.
Nejvíc zdravých látek je samozřejmě v pórku syrovém, jinak ho stačí jen krátce povařit nebo krátce zapéct.
Související
-
Pórková žemlovka
Taky tomu můžete říkat pórkový nákyp, ale ať tak nebo tak, umožní to zpracovat i zbylé pečivo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.