Pórková žemlovka
Taky tomu můžete říkat pórkový nákyp, ale ať tak nebo tak, umožní to zpracovat i zbylé pečivo.
Suroviny:
1 až 2 pórky (podle velikosti)
asi 4 den staré rohlíky nebo chlebíčková veka
2 vajíčka
mléko
50-70 g strouhaného sýra
máslo
muškátový květ
sůl
Postup:
1. Očištěný pórek nakrájíme na silnější kolečka a na kousku másla osmahneme, mírně podlijeme, osolíme a podusíme.
2. Do mléka zašleháme vajíčka, muškátový květ, trochu soli a asi polovinu strouhaného sýra.
3. Do mléka máčíme plátky veky nebo rohlíků, klademe je na dno máslem vymazané zapékací misky, na tyto plátky dáme podušený pórek, zakryjeme opět vrstvou namočených plátků veky nebo rohlíků a povrch skropíme zbytkem mléka.
4. Posypeme druhou polovinou strouhaného sýra a v dobře předehřáté troubě upečeme.
5. Podáváme se zeleninovým salátem podle chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.