Řízky s pórkem

Dejte jim šanci, je to takový voňavý balkánský pozdrav.

Suroviny:
4 vepřové řízky
1 pórek
1 menší cibule
šálek kysané smetany, raději tučnější
2-3 stroužky česneku
majoránka
dobromysl
nebo čubrica – bulharské bylinkové koření (základem je saturejka a pískavice)
pepř
sůl
olej

Postup:

1. Nakrájíme pórek na kolečka, cibuli na půlkolečka a česnek na plátky.

2. Na rozehřátém oleji osmahneme cibuli a pórek, pak přidáme česnek a koření, osolíme a přidáme kysanou smetanu.

3. Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a na jiné pánvi na troše oleje opečeme z obou stran.

4. Opečené řízky položíme na připravený základ z pórku, mírně podlijeme a přiklopené v troubě dusíme do měkka. V závěru chvíli dopékáme bez zakrytí.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.