Pomazánka z vlastních tvarůžků

Suroviny: 250g tvrdého tvarohu, 120g másla, půl deci světlého piva, 100g anglické slaniny, pažitka, petržel, cibule, sůl, kmín a paprika.

Postup: Tvaroh nakrájíme asi na 2cm kostky, okořeníme, pokapeme pivem a dobře to uzavřeme v lahvi nebo kompotové sklenici. Necháme odstát několik dní. Tvaroh změní svojí konzistenci. Potom ho smícháme s máslem a můžeme namazat na chleba. Ozdobíme pažitkou, petrželkou a cibulí a navrch položíme plátek anglické slaniny.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.