Pokud vás trápí žaludek, nabízí příroda spoustu řešení – ve formě bylinek i koření

3. únor 2023

Občas se stane, že sníme něco těžkého a žaludek se ozve. Nabízíme vám pár řešení, jak přetíženému žaludku ulevit bez pilulek z lékárny.

Začněte určitě heřmánkem – nálev z něj zklidní žaludeční šťávy. Prostě zalijte dvě lžičky sušeného heřmánku čtvrt litrem vroucí vody, nechte pár minut vylouhovat a pak už v klidu popíjejte. Takový nápoj pomůže i při nevolnosti, při mírné otravě žaludku.

Na vnitřní sliznici žaludku působí dobře i akát bílý. Úlevu poskytne čaj z máty peprné, který umí tlumit i pálení žáhy. Na neutralizaci žaludku dobře působí i mrkev nebo dýně.

S celkovým trávením zase mohou pomoci zelená petrželka nebo kmín. Takové schopnosti mají i švestičky umeboši, které můžete sehnat v obchodech se zdravou výživou.

Připravit si můžete i nápoj z vody a lžičky jablečného octa nebo jedlé sody. Žaludek má hustou cévní síť a prostřednictvím krve žaludek uklidní andělika, žebříček nebo lékořice.

Pokud už jsou problémy se žaludkem vážnější, například jako žaludeční vředy, pak můžeme sáhnout po rostlinách, které vředy léčí – to jsou všechny odrůdy zelí a z bylinek měsíček lékařský. Pokryjí žaludeční stěny slizovou vrstvou, která zabrání kontaktu s agresivními žaludečními šťávami.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.rehabilitace.info , www.ireceptar.cz
Spustit audio

Související