Pokud vás trápí žaludek, nabízí příroda spoustu řešení – ve formě bylinek i koření
Občas se stane, že sníme něco těžkého a žaludek se ozve. Nabízíme vám pár řešení, jak přetíženému žaludku ulevit bez pilulek z lékárny.
Začněte určitě heřmánkem – nálev z něj zklidní žaludeční šťávy. Prostě zalijte dvě lžičky sušeného heřmánku čtvrt litrem vroucí vody, nechte pár minut vylouhovat a pak už v klidu popíjejte. Takový nápoj pomůže i při nevolnosti, při mírné otravě žaludku.
Na vnitřní sliznici žaludku působí dobře i akát bílý. Úlevu poskytne čaj z máty peprné, který umí tlumit i pálení žáhy. Na neutralizaci žaludku dobře působí i mrkev nebo dýně.
S celkovým trávením zase mohou pomoci zelená petrželka nebo kmín. Takové schopnosti mají i švestičky umeboši, které můžete sehnat v obchodech se zdravou výživou.
Připravit si můžete i nápoj z vody a lžičky jablečného octa nebo jedlé sody. Žaludek má hustou cévní síť a prostřednictvím krve žaludek uklidní andělika, žebříček nebo lékořice.
Pokud už jsou problémy se žaludkem vážnější, například jako žaludeční vředy, pak můžeme sáhnout po rostlinách, které vředy léčí – to jsou všechny odrůdy zelí a z bylinek měsíček lékařský. Pokryjí žaludeční stěny slizovou vrstvou, která zabrání kontaktu s agresivními žaludečními šťávami.
Související
-
Bylinky, které nám pomohou přežít ve zdraví podzim. Rozhovor s bylinkářkou
Jaké bylinky vám pomohou na podporu imunity a na nachlazení? Které byste měli více využívat teď na podzim? O tom se bavíme s naším hostem, bylinkářkou Venuší Studničkovou.
-
Bylinkářská poradna: jarní bylinky a jejich využití
Popenec, kopřivy nebo bršlice kozí noha. To všechno jsou bylinky, které právě rostou, a které je nejvhodnější konzumovat mladé – právě teď, na jaře.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.