Planetárium o mizení čejky chocholaté a historii fenoménu, kterému se říká UFO

28. duben 2019

Proč mizí z polí čejka chocholatá: ornitolog Václav Zámečník - Neidentifikované létající objekty a lidská fantazie, 1. část: publicista a záhadolog Vladimír Šiška (repríza) - Objevy a události - Procházka květnovou oblohou

V úvodním přehledu zajímavostí se mimo jiné dozvíte, kolik motýlů se ztratilo z naší přírody za posledních 60 let a prozradíme vám, jaké jsou dosavadní rekordy v nepřetržitém pobytu člověka ve vesmíru a kdo má šanci je překonat. (1:08)

Čejka chocholatá na ústupu

Čejky v hejnu

V naší přírodě neubývá jen hrdlička divoká, vyhlášená ptákem roku 2019. V ohrožení jsou i další ptáci zemědělské krajiny. Třeba čejka chocholatá, pták zhruba o velikosti holuba, jehož typickým znakem je nepřehlédnutelná chocholka na hlavě, díky níž si vysloužila své české druhové jméno. Co dalšího je pro čejky chocholaté typické, mluvíme-li o vzhledu? Na to jsme se ptali ornitologa Václava Zámečníka, zemědělského specialisty České společnosti ornitologické.

Dozvíte se také, jak velká je naše současná populace čejek a co ji nejvíc ohrožuje. Povíme vám, proč je těžké najít v krajině čejčí hnízdo a jakým způsobem je možné čejky chránit. A pozveme vás, abyste se zúčastnili mapování hnízdního výskytu čejky chocholaté. (4:50)

Procházka oblohou a soutěž

Miroslav Zimmer vás ve své pravidelné rubrice provede květnovou noční oblohou a doporučí objekty, na které byste mohli soustředit svou pozornost. (21:47)
Prozradíme vám správnou odpověď na naši dubnovou soutěžní otázku a dozvíte se jméno výherce knihy Luďka Jahodáře Rostliny způsobující otravy. (25:18)

Neidentifikované létající objekty – historie

Logo

Jeden z nejtradičnějších záhadologických fenoménů se označuje anglickou zkratkou UFO. Unidentified flying objects - česky „neidentifikované létající objekty“. Povídali jsme si o nich s publicistou a záhadologem Vladimírem Šiškou, vedoucím projektu Záře, který se více než dvě desetiletí zabývá evidencí a výzkumem nevysvětlitelných jevů. Jak nám řekl, záhada tajemných létajících objektů se zrodila po druhé světové válce ve Spojených státech amerických. Zpočátku se jim říkalo „létající talíře“, což je velmi zavádějící označení, které vzniklo tak trochu omylem.

V rozhovoru si připomínáme skutečnou „ufománii“ 50. a 60. let, spojenou zejména s kauzou Rosswell, a také projekt amerického letectva Blue Book, z něhož do dnešních dnů přežila především propracovaná kategorizace případů UFO. První část dvoudílného povídání s Vladimírem Šiškou končí u nás doma, v Čechách 90. let minulého století. (27:23)

Spustit audio