Planetárium o čištění půdy, vody a vzduchu za pomoci rostlin a roztodivných hypotézách kolem neidentifikovaných létajících objektů

5. květen 2019

Fytoremediace, čištění rostlinami: rostlinný biolog Petr Soudek - Neidentifikované létající objekty a lidská fantazie, 2. část: publicista a záhadolog Vladimír Šiška (repríza) - Objevy a události - Zapomenuté historie: Zrod české turistické značky - Knihovnička: Náboženství Mayů - Nová soutěž o knihu

V úvodním přehledu zajímavostí se mimo jiné dozvíte, kde v loňském roce došlo k největšímu úbytku lesů, jak se věda chystá pomáhat v boji s ilegálním obchodem se dřevem a zmíníme se o plánech afrických států na založení vlastní vesmírné agentury. (1:08)

Nebagrovat - sázet!

Kukuřice

Kontaminace je znečištění půdy, vody nebo ovzduší škodlivými látkami, produkovanými často lidskou činností. Při likvidaci těchto tzv. kontaminantů se dnes, zejména u zamořené půdy, upřednostňuje čistě technická metoda – hlína se prostě vybagruje a odveze někam na skládku. Přitom se v některých případech dá využít šetrnější způsob, který má řadu výhod. Mimo jiné nehyzdí krajinu. Odborníci mu říkají fytoremediace.

O fytoremediaci jsme hovořili s Petrem Soudkem z Laboratoře rostlinných biotechnologií – společné laboratoře Ústavu experimentální botaniky Akademie věd České republiky a Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze.

Jakými látkami člověk životní prostředí znečišťuje? Které rostliny se pro účely fytoremediace využívají a jak se „čištění rostlinami“ provádí v praxi? Jak vybrat plochu, kde je aplikace některé z metod fytoremediace možná nebo přímo žádoucí? (4:33)

Zapomenuté historie, kniha měsíce a soutěž

Veronika Kindlová se ve své pravidelné rubrice věnuje nepříliš známé historii českého turistického značení, které letos v květnu slaví své 130. výročí. (15:50)
Představíme vám také naši „knihu měsíce“, o kterou si budete moci zasoutěžit. Tentokrát je ve hře publikace mayistky a religionistky Zuzany Marie Kostićové Náboženství Mayů. Soutěžní otázku najdete i na našem webu. (20:04)

Neidentifikované létající objekty – hypotézy

Logo

Tzv. UFO už od podstaty nemusí mít nic společného s mimozemšťany. Naopak – může jít o velmi pozemské jevy. Ne všechny se ale daří vysvětlit. Objevují se i u nás. Shromažďováním svědectví o neidentifikovaných létajících objektech z území České republiky se už více než dvacet let zabývá projekt Záře, vedený publicistou a záhadologem Vladimírem Šiškou. Spoustu událostí se jim ve spolupráci s astronomy, meteorology, letci a odborníky dalších profesí daří uspokojivě objasnit. Sem tam se ale stejně objeví případ, se kterým si nikdo neví rady.

Co by to mohlo být? Hypotéz jsou desítky - od úplně fantastických až po zdánlivě banální a obyčejná vysvětlení, která se právě proto mohou zdát málo pravděpodobná. Až to někdy vypadá, že se z myšlení lidí vytrácí schopnost racionálního uvažování. Trocha střízlivého myšlení se ale někdy doopravdy hodí. (23:55)

Spustit audio