Perníkové muffiny se švestkou
Využít můžete i jiné ovoce, třeba to, které vám ještě zbývá v mrazáku.
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- půl hrnku polohrubé mouky
- tři čtvrtě hrnku cukru a 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek do perníku nebo 1 prášek a lžíci perníkového koření
- 1 hrnek mléka
- půl hrnku oleje
- 1 vejce
- špetka soli
- sušené švestky
- tuk a mouka do formy nebo papírové košíčky
Postup:
- Formu vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme papírovými košíčky, u silikonové to odpadá. Zapneme troubu na 175 stupňů Celsia.
- Smícháme sypké suroviny – obě mouky, cukry, prášek a špetku soli.
- Vedle rozkvedláme vejce v mléce, přidáme olej a touto směsí zaděláme těsto.
- Těsto nalijeme do připravené formy – plníme asi do tří čtvrtin, těsto naběhne při pečení. Do každého muffinu vložíme sušenou švestku a dáme do předehřáté trouby upéci.
- Pečeme asi půl hodiny, uděláme test špejlí, jestli už je těsto propečené.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.