Perníkové muffiny se švestkou

Využít můžete i jiné ovoce, třeba to, které vám ještě zbývá v mrazáku. 

Ingredience
  • 1 hrnek hladké mouky
  • půl hrnku polohrubé mouky
  • tři čtvrtě hrnku cukru a 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do perníku nebo 1 prášek a lžíci perníkového koření
  • 1 hrnek mléka
  • půl hrnku oleje
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • sušené švestky
  • tuk a mouka do formy nebo papírové košíčky

Postup:

  1. Formu vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme papírovými košíčky, u silikonové to odpadá. Zapneme troubu na 175 stupňů Celsia.
  2. Smícháme sypké suroviny – obě mouky, cukry, prášek a špetku soli.
  3. Vedle rozkvedláme vejce v mléce, přidáme olej a touto směsí zaděláme těsto.
  4. Těsto nalijeme do připravené formy – plníme asi do tří čtvrtin, těsto naběhne při pečení. Do každého muffinu vložíme sušenou švestku a dáme do předehřáté trouby upéci.
  5. Pečeme asi půl hodiny, uděláme test špejlí, jestli už je těsto propečené.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.