Kynuté muffiny s nivou

Nelekejte se kombinace slaného sýra a ovoce – ladí to moc dobře.

Ingredience
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • půl hrnku hladké mouky
  • 1 sušené droždí
  • půl lžičky cukru
  • sůl
  • 1 vejce
  • 4 lžíce rozpuštěné hery
  • půl až tři čtvrtě hrnku mléka
  • půl měkkého tvarohu
  • 100 g nivy
  • 1 hruška

Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouky, přidáme sůl a sušené droždí, pak přilijeme mléko s vejcem a tukem a zaděláme hladké těsto.
  2. Dáme pod utěrku na teplé místo kynout, a když vykyne, odebíráme malé kousky a dáváme je do papírových košíčků v muffinové formě.
  3. Pro podávání smícháme tvaroh a nastrouhanou nivu, omytou hrušku nakrájíme na menší plátky.
  4. Jednotlivým muffinům skrojíme čepičky, dáme lžičku

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.