Kynuté muffiny s nivou
Nelekejte se kombinace slaného sýra a ovoce – ladí to moc dobře.
Ingredience
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- půl hrnku hladké mouky
- 1 sušené droždí
- půl lžičky cukru
- sůl
- 1 vejce
- 4 lžíce rozpuštěné hery
- půl až tři čtvrtě hrnku mléka
- půl měkkého tvarohu
- 100 g nivy
- 1 hruška
Postup:
- Do mísy prosejeme mouky, přidáme sůl a sušené droždí, pak přilijeme mléko s vejcem a tukem a zaděláme hladké těsto.
- Dáme pod utěrku na teplé místo kynout, a když vykyne, odebíráme malé kousky a dáváme je do papírových košíčků v muffinové formě.
- Pro podávání smícháme tvaroh a nastrouhanou nivu, omytou hrušku nakrájíme na menší plátky.
- Jednotlivým muffinům skrojíme čepičky, dáme lžičku
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.