Kynuté meruňkové muffiny

Hodí se pro menší meruňkové plody.

Ingredience
  • tři čtvrtě hrnku polohrubé mouky
  • čtvrt hrnku hladké mouky
  •  půl sáčku sušeného droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 2 lžíce podmáslí
  • 1 malé vejce nebo jen žloutek
  • 2 lžíce oleje
  • asi třetina hrnku mléka
  • olej do formy
  • malé meruňky, cukr moučka na poprášení
  1. Smícháme mouky, vanilkový cukr, sušené droždí a špetku soli.
  2. Vedle smícháme podmáslí, olej, vejce, mléko a tekutou směsí zaděláme hladké pružné těsto. Necháme chvíli odležet.
  3. Z těsta odebíráme stejně velké kousky, mokrýma rukama do nich balíme meruňky a muffiny klademe do formy předem vymazané olejem.
  4. Necháme 45 minut kynout a pak upečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů Celsia.
  5. Po zchladnutí můžeme muffiny ještě jemně poprášit cukrem moučkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.