Pařížské kremrolky

O původ kremrolí se tak trochu přetahují Francie a Rakousko. My tento spor rozhodnout nechceme – tyhle se totiž jmenují pařížské ne podle místa původu, ale podle náplně.

Ingredience
  • listové těsto
  • pařížská šlehačka
  • vajíčko nebo žloutek na potření, sezam na posypání

Postup:

  1. Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky, které namotáme na kovové trubičky. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem nebo žloutkem, posypeme sezamem a v dobře předehřáté troubě upečeme.
  2. Plníme pařížskou šlehačkou až po důkladném vystydnutí – raději až druhý den.
  3. Pokud nenajdeme pařížskou šlehačku v regálu s mléčnými výrobky, můžeme si ji připravit doma. Smícháme asi 40 g cukru moučky s 25 g kvalitního kakaa, vsypeme do 250 ml šlehačky a přivedeme k varu. Stále mícháme. Po převaření necháme vystydnout a pak přes noc dáme odležet do ledničky. Druhý den šleháme jako klasickou šlehačku, podle chuti můžeme ještě dosladit.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.