Pařížské kremrolky
O původ kremrolí se tak trochu přetahují Francie a Rakousko. My tento spor rozhodnout nechceme – tyhle se totiž jmenují pařížské ne podle místa původu, ale podle náplně.
Ingredience
- listové těsto
- pařížská šlehačka
- vajíčko nebo žloutek na potření, sezam na posypání
Postup:
- Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky, které namotáme na kovové trubičky. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem nebo žloutkem, posypeme sezamem a v dobře předehřáté troubě upečeme.
- Plníme pařížskou šlehačkou až po důkladném vystydnutí – raději až druhý den.
- Pokud nenajdeme pařížskou šlehačku v regálu s mléčnými výrobky, můžeme si ji připravit doma. Smícháme asi 40 g cukru moučky s 25 g kvalitního kakaa, vsypeme do 250 ml šlehačky a přivedeme k varu. Stále mícháme. Po převaření necháme vystydnout a pak přes noc dáme odležet do ledničky. Druhý den šleháme jako klasickou šlehačku, podle chuti můžeme ještě dosladit.
Související
-
Domácí kremrole - výborné
Suroviny: Těsto 1. – 200 g hladké mouky, 1 žloutek, 1 lžíce octa, špetka soli, půl kypřicího prášku a 6-12 lžic vlažné vody. Těsto 2. – 250 g másla, 100 g hladké mo...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.