Pařížské kremrolky
O původ kremrolí se tak trochu přetahují Francie a Rakousko. My tento spor rozhodnout nechceme – tyhle se totiž jmenují pařížské ne podle místa původu, ale podle náplně.
Ingredience
- listové těsto
- pařížská šlehačka
- vajíčko nebo žloutek na potření, sezam na posypání
Postup:
- Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky, které namotáme na kovové trubičky. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem nebo žloutkem, posypeme sezamem a v dobře předehřáté troubě upečeme.
- Plníme pařížskou šlehačkou až po důkladném vystydnutí – raději až druhý den.
- Pokud nenajdeme pařížskou šlehačku v regálu s mléčnými výrobky, můžeme si ji připravit doma. Smícháme asi 40 g cukru moučky s 25 g kvalitního kakaa, vsypeme do 250 ml šlehačky a přivedeme k varu. Stále mícháme. Po převaření necháme vystydnout a pak přes noc dáme odležet do ledničky. Druhý den šleháme jako klasickou šlehačku, podle chuti můžeme ještě dosladit.
Související
-
Domácí kremrole - výborné
Suroviny: Těsto 1. – 200 g hladké mouky, 1 žloutek, 1 lžíce octa, špetka soli, půl kypřicího prášku a 6-12 lžic vlažné vody. Těsto 2. – 250 g másla, 100 g hladké mo...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.