Domácí kremrole - výborné
Suroviny: Těsto 1. – 200 g hladké mouky, 1 žloutek, 1 lžíce octa, špetka soli, půl kypřicího prášku a 6-12 lžic vlažné vody. Těsto 2. – 250 g másla, 100 g hladké mouky. Náplň – 4 bílky a 240 g cukru krupice (vystačí na 28 ks) a vajíčko na potření, cukr moučka na posypání.
Postup: Suroviny na první těsto proděláváme minimálně 5 minut, raději déle, musí být vláčné. Připravíme druhé těsto a vložíme ho do čtvercové placky vyválené z prvního těsta, pak přeložíme protilehlé vždy dva a dva rohy jako psaníčko, zabalíme do folie a dáme na 20 minut do lednice. Pak těsto rozválíme na obdélník a ten překládáme na sebe 2x po šířce i po délce. Vzniklou kostku dáme opět na 20 minut do lednice. Opakujeme dvakrát, pak rozválíme na 3 mm, rádýlkem krájíme proužky 3 cm široké.
Navíjíme je na trubičky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a dáme společně s hrnkem vody do trouby vyhřáté na 250 stupňů. Prvních 10 minut neotvíráme, pak stáhneme teplotu na 200 stupňů a asi 10-15 minut dopékáme. Na náplň šleháme bílky s cukrem v páře a pomocí sáčku plníme upečené zchladlé kremrole. Na závěr poprášíme cukrem moučkou. Komu se to zdá pracné, použije kupované listové těsto.
Dobrou chuť vám přeje Miluše Neralová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka