Domácí kremrole - výborné

Suroviny: Těsto 1. – 200 g hladké mouky, 1 žloutek, 1 lžíce octa, špetka soli, půl kypřicího prášku a 6-12 lžic vlažné vody. Těsto 2. – 250 g másla, 100 g hladké mouky. Náplň – 4 bílky a 240 g cukru krupice (vystačí na 28 ks) a vajíčko na potření, cukr moučka na posypání.

Postup: Suroviny na první těsto proděláváme minimálně 5 minut, raději déle, musí být vláčné. Připravíme druhé těsto a vložíme ho do čtvercové placky vyválené z prvního těsta, pak přeložíme protilehlé vždy dva a dva rohy jako psaníčko, zabalíme do folie a dáme na 20 minut do lednice. Pak těsto rozválíme na obdélník a ten překládáme na sebe 2x po šířce i po délce. Vzniklou kostku dáme opět na 20 minut do lednice. Opakujeme dvakrát, pak rozválíme na 3 mm, rádýlkem krájíme proužky 3 cm široké.

Navíjíme je na trubičky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a dáme společně s hrnkem vody do trouby vyhřáté na 250 stupňů. Prvních 10 minut neotvíráme, pak stáhneme teplotu na 200 stupňů a asi 10-15 minut dopékáme. Na náplň šleháme bílky s cukrem v páře a pomocí sáčku plníme upečené zchladlé kremrole. Na závěr poprášíme cukrem moučkou. Komu se to zdá pracné, použije kupované listové těsto.

Dobrou chuť vám přeje Miluše Neralová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.