Padá listí i Leonidy a Jupiter je nejblíž: Procházka listopadovou oblohou

2. listopad 2023

Blížící se Orion jako předzvěst zimy, pozoruhodná vícenásobná hvězda Alamak v Andromedě, polední konjunkce Měsíce s planetou Venuší a meteory z komety Tempel-Tuttle.

Od září se nám hvězdný kolotoč pootočil o 60 stupňů, takže dobře čitelné dvojité W královny Kasiopeji v Mléčné dráze máme teď téměř nad hlavou. Její královský manžel Cefeus má – řečeno poněkud nepoeticky, tvar domečku.

Hvězdy blízké a hvězdy vzdálené

Galaxie M31 v souhvězdí Andromeda

Na listopadové večerní obloze se nám objeví i další bájeslovné postavy, Perseus a pod výše zmíněnou královnou Andromeda, dcera obou královských rodičů. Vysoko na západě svítí hvězdy Pegasova čtverce podobného Velkému vozu. S pozdní nocí rozpoznáme známé souhvězdí Orion, které přichází od východu a které spojujeme už se zimní oblohou.

Z objektů hlubokého vesmíru zkuste triedrem vyhledat dvojitou hvězdokupu NGC 869 mezi Perseem a Kasiopejí. Nalevo kousek výše svítí večer v Andromedě velká galaxie M31, kterou známe především z krásných astrofotografií. Pohled dalekohledem je sice také pěkný, ale fotografie přece jen nasbírá delší expozicí mnohem více světla. V Andromedě je také pozoruhodná hvězda Alamak – je třetí a nejvýchodnější z hvězd, které navazují na Pegasův čtverec. Objevitel Johann Mayer v roce 1778 zjistil, že jde o dvojhvězdu se zřetelnými různobarevnými složkami. O více než půldruhého století později astronomové pomocí spektroskopie prokázali, že jde dokonce o čtyřnásobný systém.

Blízký Jupiter a polední konjunkce

Měsíc ve dne

Pohled na planety bude v listopadu ochuzen o Merkur a Mars, které se ztrácejí v záři Slunce. Venuše svítí ráno vysoko nad jihovýchodním obzorem, Jupiter je 1. listopadu nejblíže Zemi – necelých 600 milionů kilometrů; nastává období jeho nejlepší viditelnosti, která potrvá až do konce roku. Na obloze je v souhvězdí Berana po celou noc. U Saturnu, který je ve Vodnáři v první polovině noci, se viditelnost naopak zhoršuje. Uran můžeme vidět po celou noc a Neptun v první polovině noci, ovšem jen s dalekohledem.

Z úkazů stojí za zmínku 9. listopadu v poledne konjunkce Měsíce s Venuší, která bude pouhou desetinu stupně od měsíčního disku jižně. Ráno vysoko nad jihovýchodním obzorem dojde dokonce k jejímu zákrytu.

Leonidy a měsíční fáze

Meteorický roj

18. listopadu v 6 hodin ráno má maximum meteorický roj Leonid pocházející z komety Tempel-Tuttle. Očekávat lze kolem 15 velmi rychlých meteorů za hodinu. Proud částic, se kterými se Země potká, však nemá vždy stejnou hustotu. Nejhustší je blízko dráhy komety, a to je přibližně každých 33 let; perioda vychází až na rok 2032.

A ještě tradiční přehled měsíčních fází. 5. listopadu bude Měsíc v poslední čtvrti, 13. listopadu v novu, 20. listopadu v první čtvrti a do úplňku doroste Měsíc 27. listopadu.

Hezkou a ničím nerušenou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.