Mléčná dráha a galaxie v Andromedě: Jako rovný s rovným

10. září 2022

Je jedinou galaxií na naší severní hvězdné obloze, kterou můžeme vidět pouhým okem jako mlhavý obláček. Přesto není tak velká, jak si astronomové doposud mysleli.

O galaxii M31, kdysi nesprávně označované jako mlhovina Andromedy, která je nám nejbližším a největším hvězdným ostrovem, se astronomové dosud domnívali, že je dvakrát až třikrát větší než naše Galaxie – tedy Mléčná dráha. A také to, že tu naši nakonec pohltí. Zdá se ale, že něco bude trochu jinak.

Galaxie Mléčná dráha s vyznačenou polohou našeho Slunce

Z nejnovějších výzkumů publikovaných v prestižním časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society vyplývá, že galaxie M31 v souhvězdí Andromedy je přibližně stejně velká jako ta naše. Astronomové vypočítali, že hmotnost galaxie v Andromedě činí přibližně 800 až 1 200 miliard hmotnosti Slunce, což je přibližně stejně jako Mléčná dráha.

Astrofyzik Prajwal Kafle ze Západoaustralské univerzity (University of Western Australia) a Mezinárodního střediska pro radioastronomii (International Centre for Radio Astronomy Research) uvedl, že při výzkumu galaxie M31 použili vědci novou techniku určení únikové rychlosti. Pro objasnění použil Kafle srovnání okolností, za kterých se může raketa vymanit z gravitace Země. V takovém případě musí vyvinout rychlost nejméně 11 km za sekundu. Naše mateřská Galaxie – Mléčná dráha – ovšem má podstatně větší hmotnost než naše planeta, takže úniková rychlost z Galaxie se pohybuje kolem 550 km/s. Podobným způsobem postupovali astronomové při určení hmotnosti pro galaxii v Andromedě. Zjištěná úniková rychlost činí 470 ± 40 km/s.

Galaxie Mléčná dráha

Podle Prajwala Kafleho vedly dřívější výzkumy k nadhodnocení množství temné hmoty v galaxii M31. Vědci sledovali dráhy hvězd, které se pohybují vysokými rychlostmi a zjistili, že galaxie M31 obsahují pouze třetinu temné hmoty; méně, než se dosud domnívali. Galaxii v Andromedě zřejmě už nemusíme považovat za „větší sestru“ naší Galaxie.

Naše Mléčná dráha a galaxie v Andromedě jsou dvě velké spirální galaxie v Místní skupině galaxií, ke které ve vesmíru patříme. Světlo mezi nimi překoná vzdálenost přibližně za 2,5 milionu roků. Víme, že se někdy v budoucnu tyto galaxie srazí. Ostatně, M31 už prý kdysi podobnou kolizí prošla. Vědci teď chtějí uskutečnit další simulace, aby upřesnili, co se při střetu stane. Obavy však klidně můžeme odložit na jindy, pokud tedy nějaké „jindy“ ještě jako lidstvo zažijeme. Ke zmíněné srážce – představme si ji spíš jako splynutí, nebo prolnutí – by totiž mohlo dojít asi za čtyři miliardy let.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio

Související