Měli bychom zapomenout na „temno“ – a co jsou vlastně ti trojané, doprovázející planetu Jupiter?

31. říjen 2022

Jak moc temné bylo temno? 3. část: Bylo to vůbec temno? (4:42) – Procházka listopadovou oblohou (16:46) – Planeta Jupiter, její věrní trojané a americká sonda Lucy (23:03)

V úvodním přehledu zajímavostí uslyšíte, jak umělá inteligence pomáhá mikrobiologům s latinskými názvy nových druhů, představíme vám novou houbu špičku Cimrmanovu z ostrova Madeira, povíme si jak se v evropském pravěku navzájem inspirovali neandrtálci a moderní lidé, prohlédneme si krásnou římskou mozaiku vykopanou nedávno v Sýrii a dozvíte se nový termín startu dlouho očekávané bezpilotní mise Artemis I k Měsíci.

Jak moc temné bylo temno? 3. část

Originální barokní svatojánská mřížka z pietního místa sv. Jana Nepomuckého umístěná v Muzeu Karlova mostu v Praze

Dobou temna jsme si zvykli nazývat období, které u nás následovalo po bělohorské bitvě roku 1620 a trvalo déle než jedno století, až do doby osvícenské. Byla to doba rekatolizace, spojovaná často především s misijní činností jezuitů. Doba válečná, doba moru a selských povstání, a také údajného jazykového útlaku a poněmčování. O tomto neuralgickém období českých dějin jsme si už dvakrát povídali s historičkou Ivanou Čornejovou, autorkou knihy stručného názvu Temno, vydané v roce 2022 nakladatelstvím Paseka. Dnes naše povídání dokončíme.

Zelená hora stavitele Jana Blažeje Santini-Aichela

Období, o kterém si povídáme, je u nás bezprostředně spjato také s rozvojem barokního umění. To má své typické atributy, které se dají snadno odhalit na kterékoliv barokní soše, v kterémkoliv kostele nebo barokním paláci. Hodnocení těchto atributů i samotné doby pobělohorské se v čase měnilo. Dnes se třeba na baroko díváme pozitivně a často s obdivem, ale jak říká historička Ivana Čornejová – ono se to baroko ne vždycky líbilo... Byla u nás přes veškerou snahu jezuitů i dalších řádů rekatolizace společnosti někdy skutečně definitivně završena? A kdy temno definitivně skončilo?

Jupiter, trojané a sonda Lucy

Americká sonda Lucy směřuje k Jupiterovým trojanům – planetkám, které plynného obra provázejí na jeho oběžné dráze

Americká sonda Lucy startovala do vesmíru v říjnu roku 2021, před pár dny pak prolétla kolem Země při svém prvním gravitačním manévru. Míří k Jupiterovým trojanům – dvěma velkým shlukům planetek, které tohoto plynného obra provázejí na jeho oběžné dráze. Jedna skupina obíhá asi 60 stupňů před Jupiterem a označuje se jako Řekové; druhá skupina 60 stupňů za Jupiterem jsou Trójané s velkým „T“. My se ale přidržíme souhrnného označení trojané (pro změnu s malým „t“) pro obě zmíněné skupiny.

Trojané. Dva velké shluky planetek, doprovázející na jeho dráze planetu Jupiter

Toto označení je pochopitelně inspirováno Homérovým eposem Ilias a odkazuje k Trójské válce, stejně jako jména jednotlivých trojanů – tělesa z předního shluku dostávají jména po dobyvačných Řecích, zadní shluk připomíná hrdiny z obležené Tróje. Čím jsou pro astronomy tato tělesa zajímavá? Kolik jich je, jaký mají původ a jak se dostala na svou neobvyklou dráhu? A co všechno si vědci slibují od sondy, která by měla Jupiterovy trojany v příštích letech zkoumat? To uslyšíte v repríze rozhovoru s astronomem Jakubem Rozehnalem, který jsme v premiéře vysílali na konci loňského roku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.