Astronom Edwin Hubble pozoroval mlhoviny a zjistil, že vesmír je mnohem větší, než si lidé mysleli

1. říjen 2023

Na září připadá výročí úmrtí amerického astronoma Edwina Powella Hubblea, který je dnes znám hlavně díky tomu, že jeho jméno nese kosmický teleskop. Zemřel 28. září 1953.

„Hubble je člověk, který vlastně mnohonásobně zvětšil vesmír, protože až díky jeho výzkumu jsme pochopili, že je větší,“ říká jihočeská astronomka Jana Tichá.

Před Hubblem podle ní astronomové pracovali s tím, že ve vesmíru jsou mlhoviny, oblaka mezihvězdného plynu a prachu. „Hubble se jimi začal zabývat a rozeznal, že velká mlhovina v Andromedě není jen nějaká chumlanice mezihvězdného plynu a prachu, ale spirálovitý ostrov složený z myriád hvězd, a tím pádem musí být daleko vzdálenější,“ dodává.

Druhé zářijové výročí je spojené s Vladimírem Remkem, který se dodnes připomíná jako první kosmonaut takzvané třetí země. Českobudějovický rodák byl prvním občanem jiného státu než Sovětského svazu a Spojených států amerických, který se podíval do vesmíru.

Vladimír Remek se narodil v Českých Budějovicích 26. září 1948. „V jihočeské metropoli prožil dětství, poté se sem na čas vrátil už jako pilot stíhaček a nakonec jako kosmonaut, který byl členem posádky sovětského Sojuzu v roce 1978,“ připomíná Jana Tichá.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.