Obstarají Geminidy předvánoční ohňostroj? Procházka prosincovou oblohou

1. prosinec 2023

Hvězdný veleobr Betelgeuze na křídle Orionu, zimní krása Plejád, přehlídka planet s výjimkou Marsu a roj částic z planetky Phaeton.

Zatímco zima „meteorologická“ začíná už 1. prosince, zima astronomická začne až 22. prosince, a to ve 4 hodiny 27 minut SEČ. Souvisí to úzce s polohou Slunce na obloze – ve zmíněný den a čas vstoupí naše mateřská hvězda do znamení Kozoroha a nastane zimní slunovrat. Ještě předtím sice „Lucie noci upije a dne nepřidá“, ale poté se dny začnou prodlužovat a noci krátit.

Otesánek Betelgeuze a zářící Plejády

Hvězdný veleobr Betelgeuze na snímku teleskopu VLT Evropské jižní observatoře v Chile

Večerní a noční obloze už kralují souhvězdí v čele s Orionem. Bezpečně rozpoznatelné souhvězdí připomínající motýla s roztaženými křídly ohraničuje vlevo nahoře načervenalá hvězda Betelgeuze a modrý Rigel vpravo dole. Jejich spojnice ukazuje na Blížence s dvojicí jasných hvězd Castor a Pollux. Tělo pomyslného motýla tvoří tři modré hvězdy Orionova pásu. Vlevo po svém boku má bojovník Orion dva psy. Malý pes s jasným Prokyonem a Velký pes pod ním v čele s nejjasnější hvězdou noční oblohy – Siriem.

Hvězdokupa Plejády

Pospojujeme-li zmíněné hvězdy, vznikne nám krásný orientační šestiúhelník, v jehož středu je právě veleobr Betelgeuze – skutečný Otesánek, který nás před časem vyzkoušel z bdělosti k proměnným hvězdám. Mění totiž svou jasnost a také velikost od 550 až do 900násobku průměru Slunce a je horkým kandidátem na supernovu. Během zimy je na obloze mnoho otevřených hvězdokup, které patří k nejstarším objektům v Galaxii. Např. v souhvězdí Býka je krásná M45, kterou známe spíš pod názvem Plejády.

Dobře ukrytý Mars a roj Geminid

Z planet můžeme počátkem prosince zahlédnout nízko nad jihozápadním obzorem Merkur. Venuše září v roli Jitřenky ráno nad jihovýchodem. Mars zůstává nepozorovatelný, neukázal se od už od srpna, uvidíme jej až v příštím roce na jaře. Jupiter je viditelný po většinu noci kromě rána a Saturn večer vysoko nad jihozápadním obzorem. Abychom viděli Uran během noci kromě rána a Neptun večer vysoko na jihozápadě, musíme použít alespoň triedr.

Meteory z roje Geminid křižují nad observatoří Gemini North na Havaji

Z úkazů nás 4. prosince čeká konjunkce Měsíce s hvězdou Regulus ve Lvu, úhlová vzdálenost mezi nimi bude asi 3,5 stupně. Mimořádnou podívanou slibuje 14. prosince kolem osmé večer poslední nápadný úkaz v letošním roce – meteorický roj Geminid. Roj vyletuje z oblasti kolem hvězdy Castor ze souhvězdí Blíženců a tvoří jej drobné částice z malé planetky Phaeton. Ta se pohybuje kolem Slunce s periodou přibližně půldruhého roku po velmi protáhlé dráze, která ji zanáší ke Slunci dokonce blíže než se pohybuje Merkur; v té chvíli dosahuje teplota na povrchu asteroidu až 700 stupňů Celsia. Měsíc už nebude svým svitem rušit, takže pak stačí už jen čistá obloha a můžeme počítat kolik létavic z ohlášené frekvence roje 150 středně rychlých meteorů za hodinu uvidíme.

Fáze Měsíce 

A teď ještě měsíční fáze. 5. prosince poslední čtvrť, 13. prosince nov, první čtvrť 19. prosince a do úplňku doroste Měsíc 27. prosince. Přejeme vám hezké poslední dny roku a nezapomeňte pozvednout oči k obloze i od svátečně prostřených stolů. Ostatně, vybízí k tomu i ona hvězda nad našimi betlémy.

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související