Objevy a události týdne č. 16

15. duben 2007

Mapování organismů, tajemný králík ze Sumatry, průduchy na přerovském zámku, objev bohaté hrobky v Řecku, rakouské marsovské projekty.

Přírodovědci celého světa pracují už šest let na projektu systematického mapování všech organismů, žijících v současnosti na naší planetě. Seznam nedávno překročil magickou hranici jednoho milionu zpracovaných položek a stále se rozšiřuje. Vědci chtějí katalog dokončit v roce 2011. V té době by měl obsahovat zhruba jeden a tři čtvrtě milionu druhů - živočichů, rostlin, hub i mikroorganismů.

Noční kamery, instalované v národním parku Bukit Barisan na Sumatře, pořídily dva snímky sumaterského králíka krátkouchého. Asi 40 centimetrů dlouhý ušák má pruhovaný kožich a patří k nejvzácnějším králíkům světa. Poslední vědec ho na vlastní oči pozoroval před 35 lety, před sedmi lety se ho podařilo naposledy vyfotografovat. O životě králíků krátkouchých nevědí vědci dodnes vůbec nic.

Při rekonstrukci přerovského zámku, ve kterém dnes sídlí Muzeum Komenského, objevili stavebníci rozsáhlý systém komínových průduchů, pocházející z období pozdní renesance a baroka. Podle památkářů, kteří systém označují za technickou památku zásadního významu, vznikly průduchy během přestavby starého gotického hradu na zámek. Sloužily k vytápění zámeckých prostor.

Na řeckém ostrově Kefalonia, poblíž obce Fiskardo, objevili archeologové velkou hrobku z doby římské, která kupodivu unikla pozornosti starověkých i moderních vykrádačů. Hrobka má podobu domu s kamennými dveřmi, opatřenými dochovaným bronzovým zámkem. Uvnitř byly nalezeny zlaté náušnice, prsteny, zlaté ozdobné listy, měděné mince a množství skleněných i hliněných nádob.

Hned čtyři marsovské projekty zahájilo Rakouské vesmírné fórum. Rakouští vědci budou na zemském povrchu i ve stratosféře hledat místa, kde panují podmínky co nejpodobnější marsovským, provádět tam pokusy a testovat nové technologie. Zároveň mají v plánu postavit a vyzkoušet satelitně řízené výzkumné vozidlo. Chtějí také zkonstruovat speciální skafandr pro misi člověka na Mars.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 16/2007, 14. - 20. dubna 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio