Vepřové koule s lepenicí

Koule jsou z mletého masa a lepenice z brambor a kysaného zelí.

Ingredience
  • 300-400 g libového vepřového masa
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • směs koření Mleté maso
  • 1 suchý tvrdý rohlík
  • sůl, kmín
  • brambory
  • 500 -700 g kysaného zelí
  • tuk – např. sádlo do pekáčku a na osmahnutí

Postup:

  1. Maso umeleme, v závěru umeleme i rozkrájený už tvrdý rohlík (místo strouhanky a zároveň tím trochu pročistíme mlýnek), smícháme s vejci, kořením a osolíme podle chuti.
  2. Z hmoty vytvoříme koule asi jako pingpongový míček a opečeme je ze všech stran na sádle v pekáčku.
  3. Opečené koule vyndáme, na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, pak rovnoměrně rozložíme kysané zelí, vytvoříme malé důlky a do těch vložíme masové koule. Mírně podlijeme a dáme do vyhřáté trouby péci.
  4. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě s kmínem.
  5. Upečené koule vyndáme, do zelí vmícháme rozmačkané uvařené brambory a podáváme.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.