Vepřové koule s lepenicí
Koule jsou z mletého masa a lepenice z brambor a kysaného zelí.
Ingredience
- 300-400 g libového vepřového masa
- 2 vejce
- 1 cibule
- směs koření Mleté maso
- 1 suchý tvrdý rohlík
- sůl, kmín
- brambory
- 500 -700 g kysaného zelí
- tuk – např. sádlo do pekáčku a na osmahnutí
Postup:
- Maso umeleme, v závěru umeleme i rozkrájený už tvrdý rohlík (místo strouhanky a zároveň tím trochu pročistíme mlýnek), smícháme s vejci, kořením a osolíme podle chuti.
- Z hmoty vytvoříme koule asi jako pingpongový míček a opečeme je ze všech stran na sádle v pekáčku.
- Opečené koule vyndáme, na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, pak rovnoměrně rozložíme kysané zelí, vytvoříme malé důlky a do těch vložíme masové koule. Mírně podlijeme a dáme do vyhřáté trouby péci.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě s kmínem.
- Upečené koule vyndáme, do zelí vmícháme rozmačkané uvařené brambory a podáváme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.