Vepřové s křenem

Nemáte čerstvý křen? Použijte sterilovaný…    

Ingredience
  • 500 g vepřového masa (krkovice je šťavnatější, ale může být i plecko)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2-3 lžíce sterilovaného křenu
  • 1 šálek smetany
  • sůl

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
  2. Sádlo rozehřejeme, zpěníme na něm cibuli a na tomto základu opečeme maso ze všech stran, aby se pěkně zatáhlo. Pak osolíme.
  3. Podlijeme horkou vodou, přivedeme k varu, přidáme křen, stáhneme oheň a udusíme do měkka. Hlídáme tekutinu, aby se maso nepřipálilo.
  4. V závěru zjemníme sos smetanou, necháme už jen přejít var.
  5. Podáváme s dušenou rýží.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.