Perníkové muffiny se švestkou

Využít můžete i jiné ovoce, třeba to, které vám ještě zbývá v mrazáku. 

Ingredience
  • 1 hrnek hladké mouky
  • půl hrnku polohrubé mouky
  • tři čtvrtě hrnku cukru a 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do perníku nebo 1 prášek a lžíci perníkového koření
  • 1 hrnek mléka
  • půl hrnku oleje
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • sušené švestky
  • tuk a mouka do formy nebo papírové košíčky

Postup:

  1. Formu vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme papírovými košíčky, u silikonové to odpadá. Zapneme troubu na 175 stupňů Celsia.
  2. Smícháme sypké suroviny – obě mouky, cukry, prášek a špetku soli.
  3. Vedle rozkvedláme vejce v mléce, přidáme olej a touto směsí zaděláme těsto.
  4. Těsto nalijeme do připravené formy – plníme asi do tří čtvrtin, těsto naběhne při pečení. Do každého muffinu vložíme sušenou švestku a dáme do předehřáté trouby upéci.
  5. Pečeme asi půl hodiny, uděláme test špejlí, jestli už je těsto propečené.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.