Houbové rizoto

Když nenajdete houby v lese, určitě najdete v supermarketu hlívu!

Ingredience
  • 1 šálek rýže
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • miska hlívy
  • sůl
  • mletý bílý pepř, kmín
  • případně strouhaný sýr

Postup:

  1. Hlívu nakrájíme na malé kousky a cibuli nadrobno.
  2. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme nakrájenou hlívu, osolíme, okořeníme pepřem, okmínujeme, mírně podlijeme a dusíme do měkka. Trvá to déle, než lesní houby.
  3. Mezitím propláchneme rýži, zalijeme ji dvojnásobným objemem vody, osolíme, přivedeme k varu, stáhneme oheň a zvolna dodusíme.
  4. Hotovou hlívu vmícháme do rýže a na talíři pak tvoříme pomocí formičky úhledné kopečky. Můžeme nakonec posypat strouhaným sýrem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.