Houbové knedlíky
Nedělají se běžně, ale stojí za vyzkoušení!
Ingredience
- 7 rohlíků – den, dva starých
- 2 cibule
- 3 vajíčka
- miska hub
- 2-3 lžíce sádla
- mléko a strouhanka podle potřeby
- sůl, případně zelená petrželka nebo pepř
- na dokončení – na sádle osmažená cibule
Postup:
- Na lžíci sádla zpěníme jednu nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a nakrájené houby, mírně podlijeme a dusíme. V závěru podle chuti osolíme, opepříme nebo přidáme sekanou petrželku.
- Mezitím nakrájíme rohlíky na malé kousky.
- Vychladlé houby vmícháme do nakrájených rohlíků, necháme proležet aspoň třičtvrtě hodiny, aby se hmoty propojily.
- Teprve pak buď přidáme trochu mléka, nebo naopak zahustíme strouhankou a propracujeme.
- Z hotové směsi vytvarujeme šišky, zabalíme do fólie a dáme do vroucí vody vařit. Až knedlíky vyplavou, jeden na zkoušku rozkrojíme, jestli už je provařený.
- Plátky knedlíku na talíři posypeme osmaženou nakrájenou cibulí.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.