Houbové knedlíky

Nedělají se běžně, ale stojí za vyzkoušení!

Ingredience
  • 7 rohlíků – den, dva starých
  • 2 cibule
  • 3 vajíčka
  • miska hub
  • 2-3 lžíce sádla
  • mléko a strouhanka podle potřeby
  • sůl, případně zelená petrželka nebo pepř
  • na dokončení – na sádle osmažená cibule

Postup:

  1. Na lžíci sádla zpěníme jednu nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a nakrájené houby, mírně podlijeme a dusíme. V závěru podle chuti osolíme, opepříme nebo přidáme sekanou petrželku.
  2. Mezitím nakrájíme rohlíky na malé kousky.
  3. Vychladlé houby vmícháme do nakrájených rohlíků, necháme proležet aspoň třičtvrtě hodiny, aby se hmoty propojily.
  4. Teprve pak buď přidáme trochu mléka, nebo naopak zahustíme strouhankou a propracujeme.
  5. Z hotové směsi vytvarujeme šišky, zabalíme do fólie a dáme do vroucí vody vařit. Až knedlíky vyplavou, jeden na zkoušku rozkrojíme, jestli už je provařený.
  6. Plátky knedlíku na talíři posypeme osmaženou nakrájenou cibulí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.