Houbové špecle
Špecle jsou silné vaječné nudle, využívají se často jako příloha.
Ingredience
- 250 g špeclí
- miska sušených hub
- 2-3 lžíce sádla
- 1 střední cibule
- 2-3 vejce
- 2-3 lžíce mléka
- sůl
- kmín
- pepř
Postup:
- Sušené houby přes noc namočíme do studené vody.
- Druhý den na lžíci sádla zpěníme nakrájenou cibuli, na ni dáme houby i s trochou vody, okmínujeme a dusíme do měkka.
- Mezitím dáme do vroucí osolené vody vařit špecle.
- Zapékací mísu nebo pekáč poctivě vymažeme sádlem.
- Uvařené špecle scedíme, vmícháme do nich udušené houby a dáme do vymazané zapékací mísy.
- Zalijeme vejci rozkvedlanými s trochou mléka, pepřem a solí a v předehřáté troubě zapečeme.
Související
-
Špecle Carbonara
Špecle podle uhlířky – původní recept obsahuje špagety nebo bucatini, ale my přejdeme za špeclemi hranice do jižního Tyrolska.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.