Pečeně špikovaná mrkví a celerem

Trochu pracné, ale hezky to vypadá a dobře chutná.

Ingredience
  • 800-900 g vepřové pečeně vcelku
  • 1-2 mrkve
  • půl malého celeru
  • 1 cibule
  • asi 2 lžíce sádla
  • sůl

Postup:

  1. Maso opláchneme, osušíme a úzkým nožem do něj uděláme hluboké zářezy – klidně i z protilehlých stran.
  2. Do otvorů vtlačíme úzké hranolky mrkve a celeru, dobře osolíme.
  3. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, na tom ze všech stran opečeme připravené maso, podlijeme horkou vodou a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů.
  4. Po 10 minutách stáhneme teplotu na 170 stupňů a dopečeme pěkně do měkka.
  5. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší, přelijeme výpekem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.