Pečeně špikovaná mrkví a celerem
Trochu pracné, ale hezky to vypadá a dobře chutná.
Ingredience
- 800-900 g vepřové pečeně vcelku
- 1-2 mrkve
- půl malého celeru
- 1 cibule
- asi 2 lžíce sádla
- sůl
Postup:
- Maso opláchneme, osušíme a úzkým nožem do něj uděláme hluboké zářezy – klidně i z protilehlých stran.
- Do otvorů vtlačíme úzké hranolky mrkve a celeru, dobře osolíme.
- Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, na tom ze všech stran opečeme připravené maso, podlijeme horkou vodou a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů.
- Po 10 minutách stáhneme teplotu na 170 stupňů a dopečeme pěkně do měkka.
- Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší, přelijeme výpekem.
Související
-
Vepřová pečeně na ajvaru
Ajvar je obvykle pasta z pečených paprik, někdy s přídavkem pečeného lilku, česneku a chilli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.