Domácí likéry

I tady platí zásada Jamese Bonda „protřepat, nemíchat“ – tedy hlavně ve smyslu nemíchat různé druhy pití!

Suroviny a postupy:            

Vaječný: 1,5 l tučného mléka, 3-4 vanilkové cukry, asi 3 lžíce cukru moučky, 2-3 žloutky, rum podle chuti

Mléko svaříme s vanilkovými cukry a dáme vystydnout. Pak dosladíme cukrem moučkou a vešleháme žloutky. Přecedíme přes plátýnko a závěru vmícháme rum.

Čokoládový: 3 tyčinky čokoládových kaštanů, 250 ml šlehačky, 1 slazené kondenzované mléko, rum podle chuti

  V šlehačce na mírném ohni rozpustíme nalámané kaštany, povaříme – a stále mícháme. Pak dáme přikryté vychladnout. Do studené směsi vlijeme kondenzované mléko a rum a promícháme.

Kávový: 2 kondenzovaná slazená mléka, 200 ml šlehačky, šálek silné černé kávy, rum podle chuti – půl litru by mělo bohatě stačit. Kondenzovaná mléka vlijeme do hlubší nádoby a střídavě vmícháváme rum a šlehačku, nakonec přidáme trochu černé kávy (buď přecezený „turek“ nebo z instantní kávy).

Související

  • Bábovka s vaječným likérem

    S tím likérem je nepodáváme, ale pečeme!

  • Bezinkový likér

    Plody bezu černého jsou výborné potravinářské barvivo, ale dají se využít i jako surovina pro chutný likér.

  • Perníkový likér

    Neumíte si představit vánoce bez perníkové vůně a přitom jste je nestihli upéct? Snadná pomoc – připravte si perníkový likér!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.