Bábovka s vaječným likérem
S tím likérem je nepodáváme, ale pečeme!
Suroviny:
250 ml vaječného likéru
5 vajec
190 g cukru
1 vanilkový cukr
400 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
250 ml oleje
hrst sekaných vlašských ořechů nebo šálek sekané čokolády
tuk a strouhanka do formy
cukr moučka na konečné poprášení
Postup:
- Pečlivě formu vymažeme a vysypeme jemnou strouhankou. Zapneme troubu.
- Celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny, pak střídavě postupně přidáváme likér a olej a stále šleháme.
- Mouku smícháme s kypřicím práškem a sekanými ořechy nebo čokoládou a po lžicích přimícháváme do vaječné pěny.
- Těsto vlijeme do připravené formy, dáme do trouby vyhřáté na 175-180 stupňů. Po asi 15 minutách teplotu mírně snížíme a dopečeme.
- Špejlí zkontrolujeme, jestli už je bábovka propečená – mělo by stačit 45 minut. Pokud zůstane špejle suchá, bábovku vyndáme z trouby, necháme ji zchladnout a pak vyklopíme. Před krájením ještě pocukrujeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka