Bábovka s vaječným likérem

S tím likérem je nepodáváme, ale pečeme!

Suroviny:

250 ml vaječného likéru

5 vajec

190 g cukru

1 vanilkový cukr

400 g polohrubé mouky

1 kypřicí prášek

250 ml oleje

hrst sekaných vlašských ořechů nebo šálek sekané čokolády

tuk a strouhanka do formy

cukr moučka na konečné poprášení

Postup:

  1. Pečlivě formu vymažeme a vysypeme jemnou strouhankou. Zapneme troubu.
  2. Celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny, pak střídavě postupně přidáváme likér a olej a stále šleháme.
  3. Mouku smícháme s kypřicím práškem a sekanými ořechy nebo čokoládou a po lžicích přimícháváme do vaječné pěny.
  4. Těsto vlijeme do připravené formy, dáme do trouby vyhřáté na 175-180 stupňů. Po asi 15 minutách teplotu mírně snížíme a dopečeme.
  5. Špejlí zkontrolujeme, jestli už je bábovka propečená – mělo by stačit 45 minut. Pokud zůstane špejle suchá, bábovku vyndáme z trouby, necháme ji zchladnout a pak vyklopíme. Před krájením ještě pocukrujeme.

Související