Bezinkový likér

Plody bezu černého jsou výborné potravinářské barvivo, ale dají se využít i jako surovina pro chutný likér.

Suroviny:

2 kg dobře zralých bezinek

1 litr vody

1 kg cukru krystalu

1 vanilkový cukr

půl litru rumu

Postup:

  1. Bezinkové plody bez stopek rozvaříme v litru vody a šťávu pak propasírujeme přes řídké plátýnko do kastrolu.
  2. Přidáme cukr, vanilkový cukr a zahříváme zhruba 8-10 minut, aby se cukr rozpustil.
  3. Necháme vychladnout, pak smícháme s rumem, nalijeme do lahví a dobře uzavřeme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.