Rybí polévka s kapary

Pikantnější verze pro gurmety.

Suroviny:

350 g masa z kapra

odřezky – hlava, ploutve, ocas z kapra

2 nakládané sladkokyselé okurky

1 cibule

1 malý rajský protlak

1 lžíce másla

1 lžíce kaparů

citron

pepř

sůl

případně krutonky a sekaná petrželka

Postup:

  1. Z kapřích odřezků uděláme vývar.
  2. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přilijeme kapří vývar a rozmícháme v něm protlak. Krátce povaříme.
  3. Pak přidáme nakrájené okurky, kapary, podle chuti dosolíme, opepříme a vložíme na kousky nakrájené maso. Mírně a krátce povaříme, kapří maso moc nepotřebuje.
  4. V závěru podle vlastní chuti doladíme citronovou šťávou, na talíři můžeme doplnit petrželkou a malými krutonky.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.