Frankfurtská polévka
Podmračený podzim přeje pořádným polévkám.
Suroviny:
4 nožičky párků
4 středně velké brambory
1 cibule
2-3 lžíce sádla
1 litr vývaru nebo 2 bujonové kostky na litr vody
2 lžíce hladké mouky
2-3 stroužky česneku
majoránka
mletá paprika sladká, podle chuti i špetka pálivé
pepř
případně sůl, smetana
Postup:
- Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme na kolečka nakrájené párky a na plátky nakrájený česnek, opečeme a zaprášíme moukou. Promícháme.
- Zalijeme vývarem, přidáme papriku, majoránku a pepř, vhodíme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a vaříme, až brambory změknou – měla by stačit čtvrthodinka.
- Pokud je potřeba, dosolíme a v závěru můžeme ještě vylepšit sklenkou smetany a pak už jen necháme přejít var.
Související
-
Rajská polévka s řapíkatým celerem
Obsahem vitamínů C, B, A, E a minerálů je řapíkatý celer pro naše zdraví oprávněně jednou z tzv. superpotravin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.