Frankfurtská polévka

Podmračený podzim přeje pořádným polévkám.

Suroviny:

4 nožičky párků

4 středně velké brambory

1 cibule

2-3 lžíce sádla

1 litr vývaru nebo 2 bujonové kostky na litr vody

2 lžíce hladké mouky

2-3 stroužky česneku

majoránka

mletá paprika sladká, podle chuti i špetka pálivé

pepř

případně sůl, smetana

Postup:

  1. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme na kolečka nakrájené párky a na plátky nakrájený česnek, opečeme a zaprášíme moukou. Promícháme.
  2. Zalijeme vývarem, přidáme papriku, majoránku a pepř, vhodíme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a vaříme, až brambory změknou – měla by stačit čtvrthodinka.
  3. Pokud je potřeba, dosolíme a v závěru můžeme ještě vylepšit sklenkou smetany a pak už jen necháme přejít var.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.