Listový závin s marcipánem

Zkuste místo rozinek sušené brusinky.

Suroviny:

listové těsto

jablka

sušené brusinky

cukr

skořice

marcipán

mandlové lupínky

vejce na potření

případně trochu strouhanky nebo piškotové strouhanky

Postup:

  1. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme.
  2. Na pomoučeném vále vyválíme těsto (nebo rozbalíme těsto předválené) na obdélník.
  3. Pokud jsou jablka příliš šťavnatá, jemně těsto posypeme strouhankou, pak navrstvíme jablka, mírně pocukrujeme, poprášíme skořicí, posypeme brusinkami a k jednomu kraji dáme váleček z marcipánu a z té strany začneme zabalovat.
  4. Hotový závin přesuneme na pečicí papír na plechu, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, propícháme špejlí a posypeme mandlovými lupínky. V dobře předehřáté troubě upečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.