Svíčková z vepřového

Levnější varianta a chuť omáčky je to nejdůležitější.  

Suroviny:

500 g vepřové plece

1 mrkev

1 petržel

půl středního celeru

1 středně velká cibule

200-250 ml šlehačky

3-4 nová koření

3 pepře

3 bobkové listy

trochu tymiánu

citronová šťáva, 1 lžička cukru

případně 1 lžička hořčice

jíška na zahuštění

4-5 lžic másla

sůl

Postup:

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme.
  2. Na másle osmahneme krátce cibuli, pak přidáme ostatní nakrájenou zeleninu a koření, osolíme, osmahneme a vložíme maso (buď celé, nebo nakrájené na plátky). Podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka.
  3. Maso vyndáme, vylovíme i koření a omáčku rozmixujeme. Pak uvedeme znovu do varu, podle potřeby zahustíme trochou jíšky, v závěru přidáme šlehačku, necháme přejít var a doladíme chuť – citronem, cukrem, případně hořčicí. Vrátíme maso a prohřejeme ho.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.