Svatomartinská husí stehna
K blížícímu se svátku Martina patří nejen nové víno, ale taky husí pečínka.
Suroviny:
4 husí stehna
1 cibule
1 lžíce másla
2 stroužky česneku
1 bobkový list
2-3 lístky šalvěje
kmín
sůl
pepř
sklenka bílého vína
Postup:
- Kůži na stehnech propícháme kovovou grilovací jehlou – ale nepícháme až do masa. Slouží to k lepšímu vypečení tuku. Stehna osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na másle – už se vypeče i husí sádlo. A to slijeme do hrnečku.
- Oloupanou cibuli rozkrojíme na čtvrtky a česnek na poloviny, přidáme ke stehnům, přidáme kmín, bobkový list, šalvěj, podlijeme vínem a pomalu dusíme. Podle potřeby přiléváme tekutinu a udusíme do měkka.
- Podáváme se zelím a knedlíkem nebo karlovarským knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.