Svíčková na niti s omáčkou allioli

Suroviny: 800 g svíčkové (nebo roštěnec), 1 litr masového vývaru, 2 pórky, 3 mrkve, 1/4 celeru, 2 rajčata, 1 cibule, tymián, estragon, petrželka, 2 hřebíčky, pažitka, sůl. Na omáčku allioli: 2 žloutky, 3 stroužky česneku, 50 ml olivového oleje, šťáva z 1 citrónu, voda. Příloha: brambory, zelenina.

Postup: Maso svážeme nití nebo provázkem, aby drželo původní tvar během vaření. Konec provázku necháme trochu delší, bude sloužit jako poutko k navléknutí na vařečku. Do vody vložíme kořenou zeleninu, oloupaná rajčata, svázané bylinky a cibuli napíchnutou hřebíčky. To vše vaříme asi 20 minut, pak přidáme maso, které za delší konec provázku přivážeme k vařečce. Vařečku položíme napříč hrnce a vaříme v připraveném zeleninovém vývaru asi 30 minut.
Příprava omáčky aioli: Omáčku připravíme rozšleháním žloutků s česnekem a pomalým přikapáváním oleje (je to vlastně česneková majonéza). Na závěr přidáme šťávu z citrónu a vodu. Jako přílohu můžeme k pokrmu podávat brambory a zeleninu.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.