Polévka s morkovými knedlíčky
Suroviny: 60g morku, zelenina do polévky, 2 vejce, sůl, 80g strouhanky, 2 lžíce mléka, trocha muškátového oříšku nebo může být i muškátový květ.
Postup: Morkové kosti dáme vařit do hrnce s 2 litry vody. Vaříme asi hodinu, potom kosti vyndáme a zjistíme, jestli je morek uvnitř dostatečně provařený. Morek vyndáme ven, nasekáme, rozetřeme a přidáme k němu 2 vejce, strouhanku, sůl a trochu muškátového oříšku. Namočenýma rukama vyválíme v dlani z této hmoty knedlíčky. Mastnotu, která bude nahoře ve vývaru sebereme lžící, z kostí odkrájíme zbytky masa. Přidáme je do vývaru spolu se zeleninou a knedlíčky. Dobře provaříme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.