Silvestrovské flambované palačinky
Suroviny : Na palačinky 250g hladké mouky, 3 vejce, půl litru mléka, 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla, 60g cukru a půl lžičky soli. Na omáčku 1 velký pomeranč, 60g másla, 30g krupicového cukru a 4 lžíce pomerančového likéru.
Postup: Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, přidáme vejce a smícháme s moukou. Po troškách přiléváme mléko s olejem a vše postupně mícháme, dokud nám nevznikne tekuté a hladké těsto. Dochutíme solí a cukrem a necháme nejméně hodinu odpočinout. Pánev vytřeme chlebem, který je nasáklý tukem (před každou palačinkou) a usmažíme tenké (jako list papíru) palačinky.
Omáčku začneme dělat asi půl hodiny předtím než začneme palačinky podávat. Nastrouháme asi půl lžičky pomerančové kůry, potom pomeranč rozkrojíme a vymačkáme z něj 5 lžic šťávy. Vše dáme spolu s máslem a cukrem do velké pánve, zahříváme na mírném ohni dokud se máslo nerozpustí. Palačinky přeložíme do tvaru šátečku a složíme je na pánev s tou omáčkou. Důkladně prohřejeme. V malém kastrůlku na mírném ohni nahřejeme likér, potom ho odstavíme a zapálíme. Takto hořícím likérem přelijeme palačinky.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.