Valašská trnková omáčka

Suroviny: 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 2 lžíce povidel, 2 lžíce rumu, citrónová kůra, kousek celé skořice, špetka mletého zázvoru a sůl.

Postup: Uděláme si světlou jíšku, zalijeme půl litrem studené vody (můžeme zalít také vínem – nejlepší je červené suché). Rozšleháme to do hladka, přidáme povidla, citrónovou kůru, skořici, zázvor a vaříme dokud omáčka nepřejde varem. Potom ji osolíme a podle vlastní chuti přisladíme. Přecedíme ji. Nakonec do hotové omáčky přidáme rum a lístek čerstvého másla.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.