NEJ Ústeckého kraje: továrna na nejluxusnější čokolády

10. únor 2019

Jedny z nejluxusnějších a nejdražších čokolád v bývalém Československu se vyráběly na severu Čech v Děčíně. Výrobky z dnes už zaniklé čokoládovny Diana byly známé nejen u nás, ale po celém světe.

V roce 1893 založili v Děčíně filiálku majitelé drážďanské továrny na cukrovinky Hartwig & Vogel a vybrali pro ni logo s bohyní lovu Dianou.

Už za první republiky byla značka Diana světoznámě proslulá – většina produkce se vyvážela do celého světa. Výroba čokolád se však zastavila v průběhu druhé světové války kvůli nedostatku surovin.

Po osvobození byla továrna na cukrovinky znárodněna a přejmenována na Severočeské čokoládovny.

V 50. letech se děčínská čokoládovna řadila mezi největší a nejlépe vybavené podniky svého druhu u nás i v celé Evropě. V 60. letech původní secesní logo dostalo nový kabát – bohyně Diana byla vyvedena v běhu, s nataženým lukem a běžící srnou.

Čokoládová značka Diana bohužel nepřežila 90. léta. I když děčínskou čokoládovnu po roce 1989 odkoupil švýcarský cukrovinkový gigant Nestlé. Spekulovalo se i o tom, že nový majitel podnik uzavřel, aby získal Dianin trh.

Ovšem čokoládovna Diana žije dál. Na trhu totiž zůstala Kofila nebo Ledové kaštany – tedy cukrovinky, které Diana vyráběla. Dnes už jsou ale ovšem pod značkou čokoládovny Orion.

A mimochodem: obchodní značka Diana žije dál. Společnost Nestlé ji ale nevyužívá.

Spustit audio

Související