NEJ Ústeckého kraje: místo pro život víc než 160 zvlášť chráněných druhů živočichů a spoustu rostlin

24. leden 2019

Chráněná krajinná oblast České středohoří se rozkládá mezi Louny a Českou Lípou. Díky své rozloze přes 1 000 kilometrů čtverečních je druhou největší chráněnou oblastí v České republice. Můžeme tu vidět zcela unikátní rostliny i zvířat.

Chráněná krajinná oblast České středohoří se rozprostírá u nás na severu Čech, po obou březích dolního toku Labe. Území bylo chráněnou krajinnou oblastí vyhlášeno 19. března 1976 a mezi hlavní důvody vyhlášení patřily středoevropská jedinečnost krajinného reliéfu, pestrost geologické stavby a mimořádné druhové bohatství flóry a fauny.

České středohoří má totiž příznivé podmínky pro výskyt náročnějších druhů rostlin a živočichů, běžně žijících v teplých krajích, a to díky své přirozené uzavřené poloze ze severu a otevřené z jihu. Najdeme zde např. lilii zlatohlavou. České středohoří je taky řazeno k nejatraktivnějším a k nejbohatším botanickým územím České republiky.

Z hlediska fauny je České středohoří unikátní obrovským druhovým bohatstvím hlavně u bezobratlých živočichů, zvláště u hmyzu a měkkýšů. Žije zde také například ještěrka zelená, vydra říční, čáp černý, bobr evropský nebo mihule potoční.

Více než 160 druhů živočichů patří mezi zvlášť chráněné, z toho je 39 kriticky a 66 silně ohrožených.

Spustit audio

Související